inspiration att öva

När du saknar inspiration till att öva

När du saknar inspiration till att öva

Det är dags att ta fram instrumentet och öva. Men plötsligt kommer du på att du inte städat i sovrummet på länge.

När du ändå är i farten dammsuger du under sängen också. Plötsligt har en hel dag gått. Mycket har blivit gjort, men inte när det kommer till övande.

Vi har alla varit där någon gång. Trots att spelandet är det bästa man vet är man helt enkelt inte alltid på topp när det kommer till inspiration. Vissa dagar kanske man behöver en paus från spelandet för att återkomma med nya krafter efter en god natts sömn.

Våra liv förändras ständigt. Beroende på vad som händer i våra liv kan längre perioder av inspirationsbrist komma. Det här är några tips som kan hjälpa dig väcka inspirationen till liv när det behövs.

1. Titta på en video

Vem eller vilka inspirerade dig till att börja spela ditt instrument? Vilka musiker beundrar du? Leta fram en video på när din favoritmusiker spelar det där häftiga solot som du alltid drömt om att kunna. Alternativt kan du lyssna på musiken som alltid får dig att vilja ta fram ditt instrument och spela med.

2. Kom ihåg att framsteg tar tid

Ibland blir man så frustrerad när man inte snabbt behärskar exempelvis en teknik. Kanske har du övat i veckor utan att du märker av dina framsteg. Då är det viktigt att påminna sig om att framsteg faktiskt tar tid. Ibland går man fortare fram, och ibland räcker det länge innan man når nästa platå. Kom ihåg det när du är så frustrerad att du nästan vill strunta i allt övandet helt och hållet.

3. Försökt njuta av själva resan

Att spela ett instrument är en livslång resa. Det finns inget slutgiltigt mål. Inte ens de bästa musikerna känner att de är fullärda. Deras hemlighet är att de kan njuta av själva resan. Att ständigt kunna utvecklas och lära sig mera borde vara den drivande kraften. Med detta sagt är det också bra att sätta upp mål för sig själv. Sådana mål som man känner att är uppnåbara.

4. Ta fram ditt instrument och se vad som händer

Om du känner att du inte har någon inspiration till att öva alls, testa att ta fram ditt instrument och sitt med det i famnen (eller sätt dig framför det). Kanske övar du inte alls, eller så har plötsligt en timme gått och du har övat utan att du ens märkt det. Det viktiga är att få in vanan att åtminstone plocka fram sitt instrument. Då är chansen mycket större att du faktiskt spelar.

5. Skriv ut ett citat

Har du en favoritmusiker som sagt något riktigt klokt och inspirerande? Det måste inte vara en musiker. Det räcker med att det är någon som inspirerar och motiverar dig. Leta efter citat och skriv ut dem. Placera dem sedan på ett ställe du ofta ser det. Ett bra ställe brukar vara kylskåpet eller en dörr du öppnar och stänger dagligen.

*Omslagsbild via Canva