janeco musikproduktion

Kan jag lära mig producera musik på egen hand?

Kan jag lära mig producera musik på egen hand?

Vill du lära dig att producera musik men har inte möjlighet eller lust att skaffa dig en officiell utbildning? Då är självinlärning ett bra alternativ.

Många kända musikproducenter är självlärda. Här berättar jag om det viktigaste du behöver veta för att snabbt och enkelt komma igång med att producera musik. Att lära sig producera musik helt på egen hand är tack vare dagens teknik helt möjligt och behöver inte ens vara särskilt svårt. För inte allt för många år sedan sköttes musikproduktion för det mesta i professionella inspelningsstudio av ett flertal tekniker och producenter. Nu för tiden behöver du inte mer än en laptop, ett ljudkort och en mikrofon, och förstås viljan att lära dig.

Hitta det rätta studiesättet för just dig

Jag är positivt överraskad av hur lättillgängligt material och kurser är idag, och hurdana resultat man kan uppnå efter en kort tid av självstudier. Därför vill jag uppmuntra andra till att också våga ta steget till att lära sig producera musik själv.

För att lära dig producera musik behöver du hitta det rätta studiematerialet för just dig. Idag finns det en uppsjö kurser i alla delar av musikproduktion. Eftersom det idag är lätt att spela in från sin egen dator är det många musikproducenter som lär ut hur de arbetar i sina DAW:s (Digital Audio Workstation = programvara för musik- och ljudproduktion).

Du kan börja med att göra sökningar på Google och Youtube.

De mest grundläggande delarna i att producera musik

  • Låtskrivning
  • Inspelning
  • Mixning
  • Mastring

När du funderar på att lära dig producera musik på egen hand behöver du också fundera på ändamålet med din musikproduktion. Vill du bara experimentera fram ett eget sound eller en egen stil kanske du inte behöver djupdyka i studierna. Om du däremot har tänkt lära dig producera musik i en viss genre, eller kanske tänkt producera musik på beställning behöver du läsa på mer.

I det senare fallet behöver du få insikt i hur en viss genre produceras, samt vilka tekniker och arbetsredskap som används.

Vi ska strax ta en närmare titt vad musikproduktion i stora drag går ut på, men först kanske du undrar om du behöver kunna spela ett instrument.

midikeyboard för musikproduktion
Bild Janeco

Måste jag kunna spela ett instrument?

Du kanske funderar på om du behöver kunna spela ett eller flera instrument för att producera musik. Svaret är nej, det måste du inte kunna. Men att skaffa sig grundkunskaper i att spela ett instrument kan vara till stor hjälp. Att till exempel lära sig grunderna i att spela keyboard/piano är till stor nytta, eftersom många av de mjukvaruinstrument som finns i din DAW styrs av MIDI-signal. Med hjälp av ett MIDI-keyboard eller datorns tangentbord kan du spela på mjukvarusyntarna i realtid och spela in dem i ditt ljudprogram. Dessutom utvecklar instrumentspelandet dig också som musikproducent.

Att skriva låtar och musik

Låtskrivarprocessen skiljer sig från musikstil till musikstil och från person till person. Att försöka utveckla sitt låtskrivande är alltid bra. Ju mera du vågar pröva på desto mer kommer du utvecklas som musikproducent. Att lyssna på många olika typer av musikstilar och upptäcka nya saker inom musik är också till stor fördel. Det är förstås viktigt att vara insatt i den genre man vill producera musik i, men håll också dina öron öppna för andra stilar. Man vet aldrig var man kan hitta inspiration till att skapa sitt eget unika sound, som många gånger kan vara en salig blandning av olika stilar.

Du behöver inte skriva låtar för att producera musik

Som musikproducent behöver du inte arbeta med att skriva musik åt andra. I många fall har artisten redan en färdig demo av en låt. Det kanske inte är stora förändringar som ska göras i själva musikproduktionen. Istället hjälper du artisten att göra bästa möjliga produktion.

Nu för tiden finns så kallade ”topliners” som skapar melodier och texter till en låt. Om du inte är så intresserad av den delen av musikproduktion kan du skapa musiken och överlåta melodi- och textdelen till någon annan.

Att spela in musik

När det kommer till inspelning av musik känner sig många lite smått avskräckta. Det kan verka komplicerat, som om det finns oändligt med saker man måste kunna. Sanningen är den att inspelningsteknik kan vara hur djupgående och dyr som helst, men man måste inte ha åratal av kunskap i bagaget eller miljoner på kontot för att producera musik. Du kan nå ett proffsigt slutresultat med lite grundkunskaper, och de viktigaste av dem ska jag gå igenom här.

Vilken DAW ska jag välja?

För att spela in din musik behöver du ett ljudinspelningsprogram (också kallat DAW ”Digital Audio Workstation”). Det finns många debatter på Internet om vilket program som är bäst, men det är helt enkelt så att inget är bättre än det andra. Det handlar om att hitta det som man tycker passar en själv bäst. Saker som skiljer programmen åt är användarvänlighet, grafiskt användargränssnitt och en del funktioner.

Några av de mest kända inspelningsprogrammen är

  • Pro Tools
  • Ableton Live
  • Cubase
  • Logic (enbart för Mac)
  • Presonus Studio One
  • FL Studio
  • Cakewalk Sonar

Måste man köpa en massa plugins?

En plugin ofta kallad VST som står för Virtual Studio Technolog är en tilläggsdel som du kan installera i ditt ljudprogram. Det kan vara ett virtuellt instrument eller en effekt. Ibland både och.

Du behöver inte köpa en massa plugins till ditt ljudprogram. Med ljudprogrammen medföljer flera inbyggda instrument, effekter och plugins än du någonsin skulle behöva som nybörjare. Till en början är det bra att lära sig allt det som kommer med din DAW. När du kommit lite längre har till exempel Native Instruments ljudpaket för en mängd genrer som kan installeras i vilken DAW som helst.  På Plugin Boutique hittar du massor av VST-plugins till specialpriser. De har också flera plugins som är helt gratis att ladda ner.

ljudkort för musikproduktion
Bild av Janeco

Behöver jag ett ljudkort?

Du behöver också ett ljudkort ämnat för ljudproduktion för att spela in musik med hög kvalitet från olika ljudkällor. Ljudkortet är det som förvandlar analoga signaler till digitala som din dator sedan kan spela in. Det som skiljer olika ljudkort åt är antalet in- och utgångar, funktioner och ljudkvalitet.

Anledningen till varför det inte är en bra idé att spela in med din laptops inbyggda ljudkort är att kvaliteten på inspelningen inte blir hög och har lång fördröjning (latency). Till ett externt ljudkort har du dessutom möjligheten att ansluta mer än bara dina hörlurar. Det behöver inte kosta skjortan. Du kan få ett bra ljudkort med två XLR/TRS-ingångar för mikrofon och instrument och TRS-utgångar för monitorer/hörlurar för 1500 – 2000 kronor. Focusrite Scarlett är ett väldigt bra och prisvärt ljudkort.

För att använda ditt ljudkort i ditt ljudprogram måste du först installera drivrutiner för just ditt ljudkort och sedan välja ljudkortets ASIO-alternativ som ljudenhet. På så vis kan ditt externa ljudkort kommunicera med din DAW. ASIO står för ”Audio Stream Input Output” och gör fördröjningen avsevärt lägre mellan ljudkortet och datorn och är ett måste för att kunna göra musik i realtid.

Läs mera om att välja ljudkort här.

Bild av Janeco

Måste jag ha en dyr mikrofon för att producera musik?

Svaret på om du måste ha en dyr mikrofon för att producera bra musik är nej. Det finns många förmånliga mikrofoner idag som håller hög standard. Viktigare än en dyr mikrofon är ändå att du behärskar grundkunskaper i inspelningsteknik och mikrofonhantering. Du behöver lära dig att placera din mikrofon rätt och att skapa så bra förutsättningar för inspelningen som möjligt. I vilken typ av rum du befinner dig i är av betydelse. Vare sig du har en dyr eller billig felplacerad mikrofon i ett rum med dålig akustik kommer slutresultatet inte att bli bra. Om instrumentet du ska spela in låter dåligt från början kommer inte en dyr mikrofon att rädda dig heller. En bra sak att komma ihåg är ”Skit in, skit ut”.

Du behöver också veta hur man ställer ingångs- och utgångsnivåer (gainen) till en bra nivå. Om du spelar in på en ljudnivå som är för låg kommer det att finnas en stor mängd av brus med i det inspelade ljudet. Spelar du in på en för hög nivå kan du få med oönskad digital distorsion.

Det går inte att få bort distortion som har kommit med på grund av att man ställt ingångsnivån för högt genom att sänka på volymen. Gain och volym är inte samma sak, men många blandar ihop de två begreppen.

Googla gain staging, headroom och noise floor.

Investera i ett par bra hörlurar

Att investera i ett par studiohörlurar av god kvalitet ger en bättre lyssning och är bättre än att köpa ett par billiga högtalare som man placerar i ett rum med dålig akustik. Om du inte har råd eller möjlighet att akustikbehandla ett rum så är det alltså en god idé att köpa ett par studiohörlurar. De har en ärlig ljudåtergivning som lämpar sig för att mixa och producera musik.

Nackdelen med att använda hörlurar istället för studiomonitorer är att man lättare blir trött i öronen. Det kan också bli svårare att fatta beslut gällande dynamiken med hörlurar. En fördel med hörlurar är förstås att du kan arbeta utan att bli störd eller störa andra i din närhet.

hörlurar
Bild av Janeco

Mixning – testa dig fram

Att mixa musik är att balansera alla dina ljudspår i volym, ton och position i sidled (panorering) så att allt passar ihop och har sin egen plats i mixen.

Det finns många instruktionsvideon för mixning (både gratis och sådana som kostar) på Internet. Det gäller ändå att testa sig fram själv. Musik är väldigt subjektivt. Det bästa sättet att lära sig att mixa är att pröva sig fram själv.

Många musikproducenter delar med sig av sina spår (kallas ofta för stems) som du sedan kan öppna i din DAW för att testa och lära dig mixa.

Det finns också en hel del böcker om musikproduktion. Själv läser jag just nu boken The Secrets of Dancemusic Production. Den har ett pedagogiskt upplägg med guider och ljudövningar att ladda ner som hör till kapitlet man läser. Boken använder Ableton Live som exempel, men du får mycket ut av boken även om du använder en annan DAW.

Kom igång med att producera musik – snabba mixtips

  • För att få mera rymd, djup och för att olika spår ska passa bättre ihop kan man använda sig av efterklanger som reverb och delay.
  • Pröva att justera ljudnivån innan du väljer att göra förändringar med till exempel equalizer (EQ). Om ett ljud låter vasst eller dovt kan du alltså börja med att sänka eller höja volymen och se om det hjälper.
  • Att panorera ljudet till höger och vänster skapar bredd i ljudet. Var modig med att göra det brett.
  • För att få variation i en låt kan du pröva att lägga ljud ovanpå varandra, så kallad dubbning. Spela in några version av samma spår. Panorera ett till höger och ett till vänster och håll ett i mitten. Pröva att sänka och höja de panorerade spåren det ger en bredare och intressantare ljudbild.

Mastringen är det sista steget

Har du nån gång upplevt att du är nöjd med din låt i studion, men när du lyssnar på den i dina hörlurar eller i din bilstereo låter den helt annorlunda? Det är här mastringen kommer in i bilden.

Det sista steget i att producera musik är mastringen. Det görs efter att musiken har mixats färdigt. Mastring görs ofta i en välbalanserad ljudmiljö med ljudutrustning av hög kvalitet. Målet med mastringen är att din musik ska låta jämt och bra i olika lyssningsmiljöer som till exempel mobilen, bilstereon, hemmabion och köksradion. Med mastring justerar man också den totala ljudnivån för att din musik ska ha samma ljudnivå som övrig kommersiell musik som spelas på radio.

Det är fullt möjligt att mastra sin musik själv, men en mastringstekniker har lång erfarenhet, större referensramar och oftast bra koll på trender inom musikvärlden. Mastringsteknikern är dessutom välbekant med sin utrustning och kan därför göra bättre beslut än en nybörjare i sin hemmastudio.

Lär dig producera musik tillsammans med mig

Jag hoppas att den här guiden är till hjälp för dig som är nyfiken på att lära dig producera musik. Behöver du hjälp med att komma igång erbjuder jag privatlektioner i musikproduktion via Internet. Jag erbjuder också teknisk support och guidning i diverse inspelningsprogram. Hör gärna av dig under fliken Kontakt.

Leave a Reply